Att sköta sin pudel


Först vill jag säga att pudeln är en pälsvårds ras. Vare sig man väljer en kort frisyr, eller en utställningsfrisyr, kräver pälsen skötsel.


Pälsvård:
När man får hem valpen är pälsen ganska lätt att sköta. Börja med att vänja valpen vid att vara på trimbordet, eller vilket bord man nu väljer. Det viktigaste är att underlaget är halkfritt. Själv använder jag en bit av en yogamatta som underlag. Vänj valpen vid att ligga på sidan och slappna av, så blir det lättare sen när pälsen blir längre och börjar tova. Ha alltid en hand på valpen så att den inte försöker hoppa ner från bordet. Valpar är snabba och har inget begrepp om höjder. Öva kortare stunder i början och ge mycket beröm. Gör det hela till en mysstund. Det ska vara roligt att komma upp på bordet! Vänj även valpen vid att klippa klor och borsta tänder och kolla i öronen.Till den vardagliga pälsvården behöver man en karda. Den ska vara mjuk utan plastknoppar längst ut på stråna. Dessa sliter på pälsen. Ha gärna en extra karda i reserv, och kontrollera så att alla strån ligger åt samma håll. Om de inte gör det, kan man skada huden på valpen. En pudelkam behöver man också. Det är en kam med glest mellan pinnarna. Börja med att karda igenom pälsen bit för bit. Använd kammen för att kolla så det inte är några tovor i pälsen. Jag brukar karda varje bit av pälsen tills det inte låter så mycket om kardan. Då kollar jag med kammen att det inte finns några tovor. Kammen skall glida lätt genom pälsen. Finns det tovor fastnar den.


Kloklippning:
Klipp klorna ungefär en gång i veckan när valpen är liten. Man behöver en bra klotång som inte glappar när man klipper. Det är viktigt att man själv är lugn när man ska klippa klorna. Räkna med att valpen protesterar i början. Oftast är det inte själva kloklippningen den ogillar, utan att bli fasthållen och att man håller på med tassarna. Klipp en liten bit i taget om du är osäker på var pulpan sitter. Glöm inte sporren på insidan av frambenet.


Öronvård:
Pudeln har hår som växer inne i hörselgången. Dessa måste man plocka bort emellanåt. Strö lite puder på håren och dra försiktigt bort dem några strån i taget. Försök undvika använda peang då det är lätt att skada valpen om den gör oväntade ryck.


Tandvård:
Börja tidigt vänja valpen vid att borsta tänder. Hundar får precis som vi människor problem med tandsten och tandlossning. Genom att borsta tänderna på hunden kan man undvika problemen. Det finns olika typer av tandborstar och tandkräm för hundar. Själv använder jag en barntandborste och tandkräm med leversmak.


Bad & fön.
Innan man badar kardar man igenom pälsen och kontrollerar så det inte är några tovor. Bada aldrig en tovig hund. Då blir det bara svårare att reda ut tovorna efteråt. Använd schampo och balsam avsedda för hund. Hunden skall stå på ett halkfritt underlag. Börja med att blöta ner hela pälsen. Från huvudet och bakåt. Massera in schampot med fingertopparna. Undvik att gnugga. Skölj ut schampot. Var noga med att få ur allt schampo. När du tycker att du är färdig, skölj lite till. Använd sedan balsam. Skölj även ut detta noga. Krama ut vattnet ur pälsen. Själv använder jag en ”plutoduk” till att få ut vattnet. Var noga med att föna pälsen torr. Låt inte en pudel självtorka, då blir pälsen krullig och tovar lättare. En ren och rakfönad pudelpäls är lättare att sköta.